Wat is er in onze nabije omgeving te doen:

Emmen heeft een overdekt winkelcentrum; op vrijdagmorgen is er een grote ouderwetse markt.

Dierenliefhebbers kunnen zich laten verrassen in Wildlands Adventure Zoo, Vogelpark Ruinen, Vlinderparadijs Papiliorama in Havelte en Zoo Bizar in Orvelte.

Golfers kunnen een balletje slaan in Exloo en Aalden.

In Valthermond kunt u ‘s zomers zwemmen in het openlucht zwembad “De Zwaoi”. Het is voorzien van twee duikplanken (1 en 3 meter) en een familieglijbaan. Ook is er een leuk peuter/kleuterbad en natuurlijk een grote lig- en speelweide. En eet- en zitgelegenheid.

Wilt u meer weten over de vele hunebedden (32 stuks in Drenthe)? Bezoek dan het Hunebedcentrum in Borger, een archeologisch museum, met het grootste hunebed. Heel interessant is ook het Veenpark, het grootste museum van Nederland in Barger-Compascuum: “van een dorp van plaggenhutten tot het dorpsleven in het veen”.

Valthe, bekend als de archeologische parel van Drenthe (onderduikershol) en in september 2023 is de Valtherschans, een verdedigingsbouwwerk geopend; de schans werd in 1621 gebouwd om vijanden af te weren. Het Hunzedal was in die tijd moerasachtig en men kwam er lastig doorheen. Bij dreiging vestigden honderden soldaten zich achter de schans met haar halve stervorm, hoge wal en diepe gracht. Exloo (de kooi van de schaapskudde staat midden in het dorp) en Odoorn (pingoruïne en grafheuvel uit steentijd) zijn mooie toeristische dorpjes om te bekijken. In Klazienaveen kunt u winkelen in een behoorlijk lange winkelstraat (gratis parkeren).

Ook op cultureel gebied kunt u uw hart ophalen bij Drents museum, van Gogh museum, kamp Westerbork etc.

Het historisch vestingstadje Bourtange ligt ten noordoosten van Valthermond. Hier waant u zich terug in de vroege middeleeuwen. Op 8 kilometer van Valthermond ligt het stadje Ter Apel, dat grenst aan Duitsland met prachtige natuurgebieden. Ook kunt u fijn winkelen in Duitsland bv. in Haren/Meppen/Lathen.

Culinaire genieters kunnen volop kiezen uit de vele restaurants in de omgeving.

In plaats van de vele wandelmogelijkheden kunt u natuurlijk ook op de fiets stappen. Drenthe staat niet voor niets bekend als de fietsprovincie bij uitstek. Mocht u zelf niet in de gelegenheid zijn om fietsen mee te nemen dan hebben we in de fietsenschuur twee damesfietsen staan (niet elektrisch) welke u vrij kunt gebruiken.

De stad Groningen is zeker een bezoek waard (op 45 minuten afstand met de auto).